- Startups die inzetten op technologie voor de reductie van CO2, wisten afgelopen jaar een recordbedrag aan kapitaal op te halen bij investeerders, volgens een nieuw rapport van PitchBook.
- Ze haalden in totaal liefst 4,2 miljard dollar op, tegenover 3,6 miljard dollar in 2021.
- Startups voor ‘climate tech’ wisten hiermee de dalende trend in de startupbranche wat betreft de financiering te omzeilen.
- Lees ook: Nederlandse ondernemers in Silicon Valley haalden $166 miljoen op in 2022: dat is 80% minder dan het jaar ervoor
Startups die zich richten op technologie voor de reductie van CO2, wisten afgelopen jaar een recordbedrag aan groeikapitaal bij investeerders los te peuteren. Denk hierbij aan startups die CO2 uit de lucht halen, maar ook aan bedrijven die de CO2-uitstoot van bedrijven meten.
Startups in deze sector haalden in 2022 wereldwijd liefst 4,2 miljard dollar op bij durfinvesteerders. Er vonden 204 deals plaats, blijkt uit een nieuwe analyse van dataplatform PitchBook.
Ter vergelijking: in 2021 wisten klimaatbedrijven nog 3,6 miljard dollar op te halen, verdeeld over 164 deals. De sector wist dus méér geld binnen te halen dan het jaar ervoor. Opvallend, omdat de algehele startupbranche juist een derde minder kapitaal binnen harkte in 2022.
Strijd tegen klimaatverandering
Technologie rond het afvangen en opslaan van CO2 wordt gezien als cruciaal onderdeel in de strijd tegen klimaatverandering, omdat er steeds meer koolstofdioxide in de atmosfeer zit.
Je kunt bij dit type startups denken aan bedrijven die investeren in herbebossingsprojecten, maar ook aan bedrijven zoals het Zwitserse Climeworks, dat CO2 uit de lucht zuigt met grote installaties. PitchBook neemt tevens fintech- en databedrijven in de CO2-hoek ook mee in zijn analyse.
"Bedrijven die betrokken zijn bij de reductie van CO2 zijn aantrekkelijk voor durfinvesteerders, omdat het de perfecte manier is om de ontwikkeling van nieuwe technologieën te financieren in een opkomende markt met een potentieel van biljoenen dollars in de komende decennia", zegt Fabian Heileman, oprichter van durfinvesteerder Aenu, tegen Insider.
"We kunnen de klimaatcrisis niet beteugelen tot een acceptabele mate van opwarming van de aarde zonder actieve aanpak van het afvangen en opslaan van CO2."
De groei van de sector markeert een groeiende bereidheid bij investeerders om geld te steken in startups in de deep tech en hardware die de planeet en maatschappij moeten helpen met het beteugelen van de toename van CO2 in de atmosfeer, volgens de investeerder.
Positieve uitzondering bij startups
Bedrijven die zich richten op CO2-technologie zijn - investeringstechnisch - een positieve uitzondering in de startupbranche, die geteisterd wordt door lagere waarderingen en minder financieringsdeals. Investeerders maken zich druk over de gure economische vooruitzichten en de oorlog in Oekraïne.
Toch gaat het positieve verhaal rond climate tech startups niet op voor bedrijven in de iets breder geformuleerde CO2- en emissietechnologie. Deze groep startups, waartoe bijvoorbeeld ook bedrijven behoren die in de groene industrie, bouw en in landgebruik actief zijn, wist afgelopen jaar 13,8 miljard dollar aan financiering op te halen, tegenover 14,1 miljard het jaar ervoor, aldus PitchBook.
Aan de andere kant: ze wisten vrijwel evenveel op te halen als het jaar ervoor, terwijl de algehele startupbranche juist een derde minder groeigeld ophaalde.
Het succes van de zogeheten climate tech-industrie wordt bespoedigd door strengere regelgeving. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten zijn verscheidene wetten aangenomen om klimaatverandering een halt te roepen. Deze wetten helpen bedrijven die zich richten op het oplossen van klimaatverandering, terwijl grotere bedrijven erdoor verplicht worden hun CO2-emissies openbaar te maken.
Grote bedrijven voelen hierdoor de druk om minder CO2 uit te stoten, denkt analist John MacDonagh van Pitchbook. Hierdoor maken zij sneller gebruik van de service van startups die hun CO2-uitstoot kunnen verminderen.
Ook was er afgelopen jaar sprake van een heuse golf op het gebied van private initiatieven in de investeringshoek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Frontier Fund, een fonds ter waarde van liefst 925 miljoen dollar, bedoeld om te investeren in bedrijven die CO2 uit de atmosfeer halen. Bedrijven zoals Google's Alphabet, Stripe en Meta investeren in het fonds.
Climeworks is waarschijnlijk het meest bekende bedrijf uit de stal van CO2-verwijderaars. Het bedrijf wist al 786 miljoen dollar op te halen bij onder meer Microsoft. Toch is dit nog maar het begin; wie uiteindelijk de winnaars in deze markt zullen worden, moet nog blijken.
Lastige balans tussen CO2 afvangen en filteren
Volgens MacDonagh is het voor investeerders lastig om de balans te vinden tussen bedrijven die CO2 uit de lucht filteren en in bijvoorbeeld steen laten vastleggen, en bedrijven die CO2 afvangen bij bedrijven en bijvoorbeeld onder de grond in gasvorm opslaan.
Het afvangen van CO2 bij fabrieken kan volgens hem slechts tot CO2-neutraliteit leiden, terwijl je door CO2 uit de lucht te halen ook kunt zorgen voor CO2-positiviteit. "Er wordt ook beargumenteerd dat investeringen in hernieuwbare energie effectiever zijn dan die in CO2-opslag, hoewel ik niet zeker ben van de cijfers die hiermee gemoeid zijn."
Bedrijven in de CO2-branche zijn overwegend Amerikaans, volgens Heileman. Liefst drie van de vier bedrijven zou uit de VS komen. Europa staat er volgens de investeerder minder goed voor, al is de trend voor ons continent de laatste tijd positief. "We zien in dit segment een relatief gebrek aan ondernemers- en investeringsactiviteit in de EU ten opzichte van de VS, maar recente gegevens wijzen erop dat de Europese Unie nu een inhaalslag aan het maken is."
"Zoals in de meeste markten zullen er over tien tot vijftien jaar een paar succesvolle technologieën en een paar grote spelers zijn die de markt domineren. Deze race is nu begonnen."